Pekka Mattilasta Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori

kesä 10, 2024

Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila vihittiin kunniatohtoriksi Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootiossa 7.6.2024. Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta totesi perusteluissaan seuraavaa:

”Pekka Mattila perusti vuonna 2011 VTT:n tutkijoiden ja Itä-Suomen yliopiston kemian laitoksen kanssa Desentum Oy:n, joka kehittää uuden sukupolven allergiarokotteita siedätyshoitoon. Mattila on toiminut yrityksen toimitusjohtajana sen perustamisesta lähtien. Hän on ansioitunut erityisesti kemian ja biotekniikan innovaatioiden kehittämisessä ja alan liiketoiminnan rakentamisessa. Mattila perusti vuonna 1986 Finnzymes-nimisen bioteknologiayhtiön, joka keskittyi DNA:ta muokkaavien entsyymien tutkimukseen, tuotantoon ja niiden käyttöön molekyylidiagnostiikassa. Hän toimi Finnzymes Oy toimitusjohtajana vuoteen 2010 asti, kunnes yhtiö siirtyi Thermo Fisher Scientificin omistukseen. Mattila on toiminut muun muassa myös Herantis Pharma Oyj:n ja Mobidiag Oy:n hallituksen jäsenenä sekä Suomen tutkimus- ja innovaationeuvoston jäsenenä.

Tällä hetkellä Mattila on Aiforia Oyj:n hallituksen puheenjohtaja sekä Tilt Biotherapeutics Oy:n ja Oy Medix Biohemica Ab:n hallituksen jäsen. Medix Biochemican tytäryhtiön Actim Oy:n terveydenhuoltoalan pikatestejä valmistava tehdas sijaitsee Joensuussa.”

Kunniatohtorin arvo voidaan myöntää henkilölle, joka on edistänyt tieteellistä tutkimusta erityisen ansiokkaasti tai saavuttanut merkittäviä ansioita akateemisen maailman ulkopuolella.