Yritys
Desentumin tiimi
Desentum on suomalainen, tutkimuslähtöinen biolääkeyritys, joka kehittää uudentyyppisiä tuotteita allergian immunoterapeuttiseen hoitoon. Immunoterapialla pyritään uudelleenkouluttamaan immuunijärjestelmää siten, että se alkaa sietää allergeenia. Tavoitteemme on tarjota pitkäaikainen helpotus allergioista kärsiville ihmisille. Desentumin tuotekehitys tähtää siitepöly-, ruoka-aine- ja eläinallergioiden hoitamiseen.
Desentum perustettiin vuonna 2011 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off-yrityksenä. VTT:llä ja Itä-Suomen yliopistolla toimivat tutkimusryhmät onnistuivat selvittämään ennestään tuntemattomia mekanismeja, jotka vaikuttavat allergisen reaktion syntymiseen. Desentum perustettiin hyödyntämään tutkimustuloksia uudenlaisten allergiarokotteiden kehittämiseksi. Nämä VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmät ovat edelleen Desentumin tärkeimmät yhteistyökumppanit uusien hypoallergeenien tuotekehityksessä. Desentum on kehittänyt useita lupaavia hypoallergeenikandidaatteja erilaisten allergioiden immunoterapeuttiseen hoitoon sekä uudenlaisen formulaation lääkeaineen kontrolloituun vapauttamiseen pistoksen jälkeen.
Pisimmällä oleva tuotekandidaatti, koivuallergian hoitoon tarkoitettu DM-101PX, on varhaisessa kliinisessä tutkimusvaiheessa. Heinä- ja maapähkinäallergian hoitoon tähtäävät hypoallergeenit ovat prekliinisessä kehitysvaiheessa.
Desentum on saanut toimintaansa rahoitusta Business Finlandilta (ent. TEKES), Euroopan Innovaationeuvostolta (EIC) ja yksityisiltä sijoittajilta.
Yhtiön hallitus
Hans Söderlund
Hallituksen puheenjohtaja
Esittely
Hans Söderlundilla on pitkä kokemus molekyylibiologian ja bioteknologian alalta. Kymmenen akateemisen vuoden jälkeen hän siirtyi Orion Pharmalle, jonne hän perusti bioteknisen yksikön lääkekehitystä ja molekyylidiagnostiikkaa varten. Vuonna 1991 Hans siirtyi VTT:lle, jossa hän toimi aluksi geenitekniikan professorina ja myöhemmin strategisen tutkimuksen johtajana. Hän on toiminut myös Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtajana, ja on nykyään peptidihormonien tuotantoon erikoistuneen Paras Biopharmaceuticals –yrityksen hallituksen jäsen. Hansilla on tohtorin tutkinto biokemiasta Helsingin yliopistolta.
Dirk-Jan Opstelten
Hallituksen jäsen
Esittely
Dirk-Janilla on tohtorin tutkinto virologiasta Utrechtin yliopistosta.
Eva Untersmayr-Elsenhuber
Hallituksen jäsen
Esittely
Adriaan Hart de Ruijter
Hallituksen jäsen
Esittely
Juha Rouvinen
Hallituksen jäsen
Esittely
Juha Rouvisella on tohtorin tutkinto kemiasta Joensuun yliopistolta. Hän aloitti uransa Uppsalan yliopistossa, jossa hän määritti sellulaasin kolmiulotteisen kiderakenteen. Vuodesta 1990 Juha on työskennellyt Joensuun yliopistolle ja Suomen Akatemialle, ja vuonna 2001 hänet nimitettiin Itä-Suomen yliopiston orgaanisen kemian professoriksi. Hän on julkaissut noin 100 tieteellistä artikkelia.
Juhan tutkimusala on rakennebiologia, erityisesti proteiinikristallografia. Hänen ryhmänsä on määrittänyt lukuisten biotekniikan ja biolääketieteen kannalta merkittävien proteiinien kiderakenteet. Vuonna 2008 ryhmä julkaisi ensimmäisenä maailmassa allergeenin ja IgE-vasta-aineen muodostaman kompleksin rakenteen.
Vuosina 2007-2009 Juha oli Joensuun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani. Nykyään hän toimii Itä-Suomen kemian laitoksen varajohtajana ja professoriliiton hallituksen jäsenenä.
Tiimimme
Pekka Mattila
Toimitusjohtaja, Desentum
Esittely
Pekka oli mukana perustamassa Desentumia vuonna 2011, ja on toiminut yrityksen toimitusjohtajana siitä asti. Hänellä on pitkä kokemus biotekniikan alan johtotehtävistä. Ennen Desentumia hän oli mukana perustamassa suomalaista biotekniikkayritystä Finnzymesiä ja toimi sen toimitusjohtajana 25 vuotta. Tuona aikana yrityksen liikevaihto kasvoi noin 15 miljoonaan euroon. Yhdysvaltalainen Thermo Fisher Scientific osti Finnzymesin vuonna 2010.
Pekka on mukana useiden biotekniikka- ja lääkeyritysten hallituksessa. Hän on Aiforia Oy:n hallituksen puheenjohtaja sekä Oy Medix Biochemica Ab:n ja TILT Biotherapeutics Oy:n hallituksen jäsen. Aiemmin hän on toiminut myös Herantis Pharma Oyj:n ja Mobidiag Oy:n hallituksessa.
Pekka on koulutukseltaan biokemian, bioteknologian ja mikrobiologian diplomi-insinööri.
Kristiina Takkinen
Vanhempi johtava tutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT
Esittely
Kristiina on aloittanut uransa Helsingin yliopistossa rekombinantti-DNA-laboratoriossa. Vuodesta 1988 hän on työskennellyt VTT:llä vastaavana tutkijana ja immunoteknologian tutkimusryhmän johtajana. Vuosina 2005-2013 hän toimi VTT:n ja Oulun yliopiston bioanalytiikan tutkimusprofessorina. Nykyään hän toimii VTT:llä vanhempana johtavana tutkijana keskittyen bioanalytiikan uusien menetelmien ja allergiaterapian kehittämiseen.
Kristiina on julkaissut yli 40 tieteellistä artikkelia, ja hänellä on kuusi myönnettyä patenttia ja yhdeksän patenttihakemusta.
Juha Rouvinen
Professori, Itä-Suomen yliopisto, kemian laitos
Esittely
Juha Rouvisella on tohtorin tutkinto kemiasta Joensuun yliopistolta. Hän aloitti uransa Uppsalan yliopistossa, jossa hän määritti sellulaasin kolmiulotteisen kiderakenteen. Vuodesta 1990 Rouvinen on työskennellyt Joensuun yliopistolle ja Suomen Akatemialle, ja vuonna 2001 hänet nimitettiin Itä-Suomen yliopiston orgaanisen kemian professoriksi. Hän on julkaissut noin 100 tieteellistä artikkelia.
Rouvisen tutkimusala on rakennebiologia, erityisesti proteiinikristallografia. Hänen ryhmänsä on määrittänyt lukuisten biotekniikan ja biolääketieteen kannalta merkittävien proteiinien kiderakenteet. Vuonna 2008 ryhmä julkaisi ensimmäisenä maailmassa allergeenin ja IgE-vasta-aineen muodostaman kompleksin rakenteen.
Vuosina 2007-2009 Rouvinen oli Joensuun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani. Nykyään hän toimii Itä-Suomen kemian laitoksen varajohtajana ja professoriliiton hallituksen jäsenenä.
Janne Jänis
Professori, Itä-Suomen yliopisto, kemian laitos
Esittely
Jannen tutkimusala on biomolekyylien, etenkin proteiinien ja peptidien, massaspektrometria. Hän oli ensimmäisten joukossa Suomessa soveltamassa korkean erotuskyvyn massaspektrometriaa proteiinien rakenteen määrittämiseen, ja edelläkävijä natiivimassaspektrometrian käytössä proteiinien vuorovaikutusten tutkimisessa. Jannen päätutkimuslueet ovat proteiinien massaspektrometrinen karakterisointi, proteiini-proteiini- ja proteiini-ligandi-vuorovaikutuksten analysointi sekä metalloproteiinien rakenne ja redox-kemia. Hänen ryhmänsä hyödyntää korkean erotuskyvyn massaspektrometriaa myös kompleksisten seosten analysointiin, erityisesti biomassapohjaisten bioöljyjen kemialliseen analysointiin.
Janne on tällä hetkellä Itä-Suomen yliopiston massaspektrometrian ja bioanalyyttisen kemian tutkimusryhmän johtaja. Tutkimustoiminnan lisäksi hän opettaa orgaanista kemiaa ja massaspektrometriaa, ja on kysytty puhuja tieteellisissä konferensseissa ja koulutuksissa Suomessa ja ulkomailla.
Jaana Haka
Head of CMC Development, Desentum
Esittely
Anna Nilson
Head of Clinical Operations, Desentum
Esittely
Annalla on biologian FM-tutkinto Turun yliopistosta.
Kati Sallinen
Director, Strategy & Communications, Desentum
Esittely
Silja Halme
Head of Quality & Regulatory Affairs, Desentum
Esittely
Heidi Heiniluoto
Senior R&D Technician, Desentum
Esittely
Yhteistyökumppanit
Teknologian tutkimuskeskus VTT
Desentum on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off-yritys. Desentumin tuotekehityksen taustalla ovat VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmien alkuperäiset havainnot. Desentumin tuotekandidaattien geneettinen muokkaus, formulaatiokehitys sekä tutkimusmittakaavan tuotanto, puhdistus ja karakterisointi tehdään VTT:llä. VTT on yksi Euroopan johtavista tutkimusorganisaatioista.
Itä-Suomen yliopisto
Itä-Suomen yliopiston kemian laitoksella on maailmanluokan osaamista edistyneessä massaspektrometriassa. Laitoksella on huippuluokan korkearesoluutioinen FT-ICR-massaspektrometri, jonka kaltaisia on vain muutama Euroopassa. Tämä teknologia on erittäin arvokasta Desentumin tuotekandidaattien proteiinien oikean laskostumisen ja rakenteen varmistamisessa sekä allergeeni-IgE-kompleksien tutkimuksessa.
RefLab ApS, Tanska
RefLab on allergiadiagnostiikkaan erikoistunut laboratorio. Se on kehittänyt ja tarjoaa palveluna histamiinin vapautumistestiä (HRA), jolla tehdään alkuvaiheen arviointi Desentumin kandidaattimolekyylien soveltuvuudesta immunoterapeuttiseen käyttöön.
Wienin lääketieteellinen yliopisto, Itävalta
Wienin lääketieteellinen yliopisto on yksi tärkeimmistä biolääketieteen tutkimuskeskuksista Euroopassa ja yksi pisimpään toiminnassa olleista lääketieteen koulutusyksiköistä. Desentumin kehittämien hypoallergeeniformulaatioiden immunogeenisuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta tutkitaan hiirimallissa sen patofysiologian ja allergologian instituutissa.
Biovian Oy, Turku
Biovian tarjoaa avaimet käteen