Ensimmäiset annostelut tehty DM-101PX-koivuallergiarokotteen kliinisessä tutkimuksessa

loka 13, 2023

Ensimmäiset annostelut on tehty Kanadassa syyskuussa alkaneessa kliinisessä tutkimuksessa, jossa testataan koivuallergian nopeaan siedätyshoitoon tähtäävän DM-101PX:n turvallisuutta ja siedettävyyttä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään tuotteen vaikutusta allergiaoireisiin siitepölyaltistuksella.

DM-101-C-002 on satunnaistettu, kaksoissokkoutettu ja lumekontrolloitu faasin I kliininen tutkimus, jolla testataan koivuallergian immunoterapeuttiseen hoitoon tarkoitetun DM-101PX:n turvallisuutta ja siedettävyyttä kolmella eri annosteluohjelmalla. Lisäksi tutkimuksessa altistetaan tutkittavat henkilöt kontrolloidusti koivun siitepölylle ja selvitetään sillä tavoin DM-101PX:n vaikutusta allergiaoireisiin. Tutkimukseen rekrytoidaan yhteensä 30 aikuista, koivuallergista henkilöä ja se on tarkoitus viedä loppuun vuoden 2024 kevään aikana.

Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila kertoo: ”Olemme kehittäneet DM-101:lle ainutlaatuisen, lääkeaineen vapautumista hidastavan formulaation. Prekliinisissä tutkimuksissa sen on osoitettu vähentävän huomattavasti siedätyshoitoon tyypillisesti liittyviä allergisia reaktioita, jotka rajoittavat annoksen nostoa. DM-101PX yhdistää uuden formulaation Desentumin teknologiaan, jossa hypoallergeenit on suunniteltu säilyttäen siedättymisen kannalta tärkeät immunologiset ominaisuudet. Tavoitteemme on nyt alkaneessa kliinisessä tutkimuksessa osoittaa, että DM-101PX voi mahdollistaa koivuallergisten potilaiden nopean siedätyshoidon. Mikäli formulaatio toimii odotetusti, sitä voidaan hyödyntää myös Desentumin muiden hypoallergeenien annostelussa – kenties jopa laajemminkin.”

Tietoa DM-101PX:stä

DM-101PX on koivuallergian immunoterapeuttiseen hoitoon tarkoitettu tutkimuslääke. Sen vaikuttava aine DM-101 on rekombinanttitekniikalla tuotettu koivun siitepölyn allergeeni, jota on muokattu allergeenisuuden vähentämiseksi säilyttäen samalla kuitenkin halutut immunologiset ominaisuudet. DM-101PX:llä on uudenlainen formulaatio, jonka koostumus on optimoitu tukemaan vaikuttavan aineen kontrolloitua vapautumista annostelun jälkeen. Annostelu tapahtuu ihon alle annettavana injektiona. Tuotteella tavoitellaan koivuallergian siedätyshoidon merkittävää tehostamista ja nopeuttamista.

Desentum Oy

Desentum on suomalainen, vuonna 2011 perustettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off-yritys, joka kehittää allergioiden hoitoon uudenlaisia immunoterapeuttisia menetelmiä. Ne perustuvat ihmisen oman immuunijärjestelmän uudelleenkouluttamiseen muokattuja hypoallergeeneja hyväksikäyttäen niin, että elimistö alkaa sietää allergeenejä. Desentumin tuotekehitys tähtää sekä siitepöly- että ruoka-aineallergioiden hoitoon.