Desentum keräsi osakeannilla 12 miljoonaa euroa allergiarokotteiden kehitystyön edistämiseen

helmi 8, 2024

Lääkekehitysyhtiö Desentum, jonka koivuallergiarokote DM-101PX on parhaillaan kliinisessä tutkimuksessa Kanadassa, keräsi tammi-helmikuussa 2024 Springvest Oyj:n järjestämässä osakeannissa 12 M€. Varojen avulla yritys aikoo mm. jatkaa koivuallergiarokotteen kliinistä ohjelmaa ja viedä loppuun maapähkinärokotteen prekliinisen testauksen.

Desentum kehittää allergioiden hoitoon tarkoitettuja immunoterapeuttisia hypoallergeeneja, ns. allergiarokotteita. Ne ovat bioteknisesti tuotettuja, muokattuja allergeeniproteiineja, joilla toivotaan voitavan tehostaa ja nopeuttaa allergian siedätyshoitoa merkittävästi. Pisimmällä on koivun siitepölyallergian hoitoon suunnattu DM-101PX, jota arvioidaan parhaillaan kliinisessä tutkimuksessa Kanadassa. 

”Testaamme tutkimuksessa 10 viikoittaisen annoksen turvallisuutta ja siedettävyyttä koivuallergisilla aikuisilla ja selvitämme siitepölyaltistuksen avulla annostelun vaikutusta allergiaoireisiin”, kertoo Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila. ”Vaikka tutkimus on vielä kesken, jo tähän asti näkemämme alustavat tulokset vaikuttavat erittäin lupaavilta sekä turvallisuuden että hoidon vaikutuksen osalta. Odotamme innolla, että tutkimus saadaan vietyä loppuun ja lopulliset tulokset analysoitua.”

Lisäksi yhtiöllä on prekliinisessä kehitysvaiheessa muita rokotekandidaatteja, joista tärkeimmät ovat maapähkinä- ja heinäallergian hoitoon tarkoitetut hypoallergeenit.

Tammikuussa 2024 Desentum käynnisti osakeannin, jonka toteutti sijoituspalveluyritys Springvest Oyj. Anti ylimerkittiin muutamassa viikossa, ja sen tuotto oli noin 12 miljoonaa euroa. 

Mattila on tyytyväinen yhteistyöhön Springvestin kanssa: ”Olemme toteuttaneet Springvestin kanssa jo useamman rahoituskierroksen. Heidän toimintamallinsa ja työnjako kohdeyhtiön kanssa on mielekäs ja järkevä. Meillä yksinään ei olisi mahdollisuutta lähestyä niin suurta sijoittajien joukkoa kuin Springvest pystyy tavoittamaan. Springvest on kehittynyt vuosien varrella täysimittaiseksi sijoituspalveluyhtiöksi, minkä ansiosta olemme saaneet heidän kauttaan piensijoittajien lisäksi mukaan myös suurempia sijoittajia.”

Desentum aikoo käyttää pääosan osakeannin tuotosta koivuallergiarokotteen seuraavan vaiheen kliinisiin tutkimuksiin, joissa voidaan selvittää turvallisuuden ja tehon kannalta optimaalista annostusta sekä saavutettavan suojan pituutta. Lisäksi varojen avulla aiotaan tuoda seuraava allergiarokote kliiniseen kehitysvaiheeseen asti.

”Samalla lähestymistavalla, jota olemme käyttäneet koivuallergiarokotteen kehittämiseen, on mahdollista suunnitella ja valmistaa immunoterapeuttisia rokotteita muidenkin allergioiden hoitoon. Koivuallergian jälkeen tähtäimessämme on maapähkinäallergia, joka on yksi yleisimmistä ruoka-aineallergioista. Se voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisia oireita, joten turvalliselle ja tehokkaalle hoidolle on suuri tarve”, sanoo Mattila.

Tietoa DM-101PX:stä

DM-101PX on koivuallergian immunoterapeuttiseen hoitoon tarkoitettu tutkimuslääke. Sen vaikuttava aine DM-101 on rekombinanttitekniikalla tuotettu koivun siitepölyn allergeeni, jota on muokattu allergeenisuuden vähentämiseksi säilyttäen samalla kuitenkin halutut immunologiset ominaisuudet. DM-101PX:llä on uudenlainen formulaatio, jonka koostumus on optimoitu tukemaan vaikuttavan aineen kontrolloitua vapautumista annostelun jälkeen. Annostelu tapahtuu ihon alle annettavana injektiona. Tuotteella tavoitellaan koivuallergian siedätyshoidon merkittävää tehostamista ja nopeuttamista.

Desentum Oy

Desentum on suomalainen, vuonna 2011 perustettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off-yritys, joka kehittää allergioiden hoitoon uudenlaisia immunoterapeuttisia menetelmiä. Ne perustuvat ihmisen oman immuunijärjestelmän uudelleenkouluttamiseen muokattuja hypoallergeeneja hyväksikäyttäen niin, että elimistö alkaa sietää allergeenejä.Desentumin tuotekehitys tähtää sekä siitepöly- että ruoka-aineallergioiden hoitoon.

Yhteystiedot:

Pekka Mattila, toimitusjohtaja
Desentum Oy
Puh. 0500-512934
info@desentum.fi